50-/60-/70-tal,,,
Barndomsminnen.
Loppisfynd.
Tidenliga detaljer.
Vardagsnära ting.
Kompletterar ständigt,,,
Det ryms mycket på 73 kvadrat - välkommen in!
Åter i Falun efter en film:isk vecka i Göteborg.
Ur bröstfickan till jackan plockade jag nyss upp en hög av rivna biljetter.
Väl använda biograf-scheman har gjort sitt och ligger nu bland diverse tidningspapper i återvinningskassen.
Kostymfilmer, animerat, kärleksrus, drama, djupt, ångestframkallande, skrattanfall - mina ögon har fått en lätt fyrkantig form efter denna filmkavalkad och känslan av platt bak trots de godkända biostolarna.
Något som är också påminnande är en lätt öm axel. Ja, så blir det av att kånka på en trunk utöver ordinarie packning, mellan tågbytena. Det blev ju några loppis-svängar och kassar rikare där tid fanns för något annat än film och matintag
Göteborg har ju sina guldkorn,,,
Det stod dessutom kvar ett par inköp på köksbordet när jag kom hem som jag hade gjort veckan innan jag åkte ned. Så till detta inlägg blir en mix före som efter allt eftersom bilderna har kommit in.
Det mest dramatiska för mig blev dock hemkomsten. Två dagar tidigare fick jag ett SMS att grannen hade försökt byta papper i fågelburen och därigenom lyckats släppa ut en av dvärgpapegojorna i lägenheten.
Något som kändes inte så bra då de var hela tre som hjälptes åt till slut och ändå, trots det, inte lyckats fånga pippin. Lägenheten hyser ju så många smarta gömställen bland mina möbler, prylar och pryttlar,,,
Ja, jag hoppades nästan att den skulle få ett snabbt slut för vilken skada kan inte den åstadkomma i sin ensamhet,,,Tänker på min Ulla-bonad som råkade komma för nära fågelburen,,,
Hur skulle den klara sig utan vatten, om den inte skulle hitta till det framlagda, i köket?
Men när jag kom hem så uppfattade jag ett flaxande som jag lokaliserade snabbt. Japp, under soffan satt den rackaren. Har inte än utrett vad den kan ha käkat på under två dar.
Nåväl, 10 minuter senare fick jag en handduk över och nu sitter den tätt intill sin partner,,,tillsynes oskadad och oberörd!
Jag inte haft tid att se vad den har hittat på, inte än.
Kanske blixtrar det till när jag ska tända mys-lamporna eller någon annan överraskning,,,
Lisa Larson:s "Astrakan" ( Gustavsberg) hittar jag inte något speciellt om men finns på många asiatiska nätförsäljningar och enligt dem gjordes Astrakan 1959-60. Måhända att den är inte så populär på svenska marknaden men efter att jag har sett fruktfatet till assietterna känns det helt rätt att försöka komplettera. För 2 kr styck blev det ett gäng Betina och Singoalla - bestick,dessutom. De till höger kostade lite mer men tillhör samtliga NilsJohan. Kufiska former som jag inte har kollat upp funktionen till,,,
Gunnar Nylunds "Ritzi"(Rörstrand) ser väl ganska enkel ut i bakgrunden men jag har vänner i Skellefteå som har en samling ståendes i hallen och de var dom som jag tänkte på (för i grupp kan ju det enklaste bli jättefint med olika former),,, Den liggande vasen är Ingrid Atterbergs "Sacra" som kom åren -63/64. Den glansiga ytan och det fina mönstret måste man komma nära, annars känns denna vas ganska diskret. Jag antar att den kommer inte fram i bild. En string-fisk väntar så tålmodigt att få en varm gryta ovanpå :).
Glas-ting att ha i fönstret. Ser ni det dansanta paret till vänster? Och så dessa fiskar,,,nu har jag faktiskt en liten samling av olika djur som jag inte vet om de köptes färdiga eller var en hobby-produkt? Minns i allafall inte de från min barndom.
En Reffla vas från Gullaskruf stod å frös i det gråa februarivädret på ett bord utanför en antikaffär i Haga, när vi skulle ta oss till tågstationen. Det blev det sista inköpet innan hemfärd. "Rädda barnen"-ljuslyktan från Reijmyre har jag ett antal av sen tidigare men en mer eller mindre,,,äh, det blev en till!
Om du ska drick öl hos mig så kommer du få den serverad i mina nya ölglas från Skruf. Visserligen bara tre men de tar ju sin plats i köksskåpet och så är det nog inte så många öldrickare på besök, nu för tiden.:) Möjligtvis är det "Drivved" av Bengt Edenfalk men jag är inte helt säker. Något som jag inte heller känner till är den präktiga whiskey-karaffen. Frågan är om det är rätt glaskork som sitter i?
En till gips-eskimå till till min polarsamling och så en isbjörn från Arabia som jag fyndade på PMU, för 40 kronor.
En liten teak-pingvin kan smälta många hjärtan och det går fortare när den kostade bara en guldpeng. Om ni tittar lite noggrannare så har stenen ett ansikte. Den är faktiskt signerad Skohg Gustavsberg. Vem var han? Jag sökte mig fram till denna Börje Skohg, bördig från Dalarna, började sin bana som Argenta-målare och genom den tekniken vidare-utvecklade sig till en av Gustavsbergs specialister med silverdekorerade stenar, malmbitar och stengodstavlor. Ur en bra artikel från "FORM 1900" saxar jag detta:" Mot slutet av 1950-talet dök Börje Skohgs namn upp som en självständig
konstnär med "originella stenar med Argenta-dekor". Han ställde ut på NK
1958 och ett halvår senare på Konsum i Örebro. Nu började en stadig
konstproduktion. Hans dekorerade stenar var taktila saker att lägga i
handen. De var populära hos försäljarna och som gåvor till besökare.
Både LKAB-chefen, Thore Skogman och den japanske mästerkeramikern Shoji
Hamada fick Börje Skohg-verk med sig hem. När Harry Belafonte med fru
besökte fabriken tittade man in hos Börje och köpte två stenar. I
gästboken står det "From an artist to an artist".Artikeln, i helhet, kan du läsa HÄR:
En rolig barntallrik från 30-talets Gustavsberg ser du här. Köptes för en ringa penning på Myrorna vid Järntorget.
Vem som står bakom "Saga" - är det inte en Ume-bo?!
Min lilla Atterberg-blickpunkt (UE) har nu blivit en trio: HURRA! Fatet, eller brickan tror jag hör ihop med denna serie som jag inte har sett något namn på. Så den får förbli den okända serien ur en diger produktion. Passar fint på min radiogrammofon,,,
Vem har sagt att julen är slut - den ska ju vara ända fram till Påska! Ett Stavanger FLINT-uppläggnings-fat följde med hem, en fint illustrerad bok med bilder av Maja Synnergren, från 1940, och rubinröda assietter som kronan på verket!
En smått naiv tryckt duk över Bornholm och dess kyrkor har hamnat tillsammas med glasstavs-lampor från atelje Engberg, Urshult. Undrar ni hur många fönsterlampor jag har just nu så är svaret: alldeles för många!
På dansk mark kan man säga att dessa små vikingar i teak står. Såg att de var dansk-tillverkade och si, när jag kom hem så kollade jag ,med flera, upp dessa och om de är inte är billigare kopior så är de Jacob Jensen designade, några av hans tidigare verk som blev souvenirer och som följde med ut i vida världen, i slutet av 50-talet. 30 kr är i såfall ett fynd.
Om jag inte får bort fettfläcken så gråter jag inte ihjäl mig. Duken är faktiskt en riktigt fin påsk-duk. Trots allt. En "blomsterflicka" blickar ut över tupparna och hönsen.(ja, jag vet att det är svårt att ana konturerna) "Tigris" heter dekoren och den verkar ha tillkommit vid 1956 hos Georg Schmider (Zell).
Skånska gurk-rätter med recept från Felix tävling 1959, en Bordsduknings-album från 1935 som var resultatet när det tävlades om 3000 kr för bästa dukning och så ska man lära sig att "äta gott utan socker". Ser verkligen aptitligt ut :)
Och så något från Tradera! Jag brukar inte ta med inköp därifrån - ja, det är sällan något fynd utan oftast bara något jag vill ha. Dessa 50-talsgardiner är just den kategorin."Ville - bara - ha!" Bland det storblommiga 70-tal som präglar mitt gardinbestånd så suktar jag efter fantasifulla tryck och organiska romber och nu så ser ni vad som kommer att hänga i vardagsrumsfönstret februari månad och fram till att snön smälter :)
En annan textil, som sitter uppspänd på en stor masonitskiva. Ja, vad är det som jag har köpt? Det känns som att många loppisbesökare såg det besvärligt med formatet men då vi var ett sällskap med bil så fick den följa med efter att ha stått en längre tid bredvid kassan.Så bekant men ändå. Han och hon under trädets grenar,,,(DEN kom inte med på tåget utan blev kvar i Göteborg tills nästa besök)
Gult är inte fult när vaserna kommer från Åseda, t.v, och Alsterbro glasbruk. Alsterbro? Vad många glasbruk som har kommit och gått. Jag vet. Läste nämligen fel på etiketten, trodde det stod Alsterfors,,, Efter att ha spanat lite på nätet så har jag hittat en riktig snygg glasvas från det glasbruket så nu ska det spanas ;)
Ibland drar jag på mig lite udda porslin som jag kanske kan hitta till ett bra pris framöver och komplettera med. Som djuptallriken från Eggersund. En lätt och fräck dekor har den tycker jag! Det gäller även Rörstrand-delarna med 572 under stämpeln dvs. att koppen är tillverkad andra hälften av 1957. Har inget namn så vitt jag har sett på nätet.
Jag antar att det är svårt att se att den trekantiga vasen till vänster är grön men ljuset spelade ett spratt. En rafflande räfflig vas med vit insida som jag inte har en aning om men den påminner om den glasvas som jag har från Åseda. Sen den där mindre bulliga saken- visst är väl en vas? Med tyng och härlig grön, översvämmande färg i glaset så tänker jag på Reijmyre men risken är att jag är ute och cyklar,,, Vet någon?
"Med guldkant i tillvaron" skulle mitt inlägg ha hetat, innan jag åkte ned till Göteborg men tidsoptimisten klantade till sig och det blev helt andra saker som jag fick hålla på innan tåget gick. Köpte nämligen denna kaffeservis (med fler delar än de på bild, naturligtvis) på "Ta-Till-Vara" för att jag tyckte den var snygg. I dagens läge ratas ju guldkantade serviser lätt bort och kostar relativt lite, särskilt när de inte är svensktillverkade och dessutom anonyma. Från "Seltmann Wieden" Balvaria kommer denna och jag antar att det är modellen som heter"Monika". En kaffedoft från 50-talet,erinrar jag mig lätt,,,
En sista
retro-bild: glasljusstaken som är så anonym, bestick till mina oranga
och en retro-matlåda från Perstorp. Åh, ÄNTLIGEN har jag fått ihop ett
inlägg när det är halv tre på natten. ZZZZ. En ny dag väntar i morgon,,,