MATTIAS ENN
I söndags, när jag klev av tåget efter vistelse i Stockholm, så väntade en bil vid stationen. Det var nämligen inte många minuter kvar till ett uppträdande i Ernst Rolfs-gården. Väskan slängdes in och det bar i väg mot Elsborg. Vi var fem i bilen. Min snälla granne, som tar hand om min lägenhet när jag är bortrest, är verkligen ett stort fan till Mattias Enn. För något år sedan var han och Succéorkestern Astoria på besök i Falun, på samma plats, och underhöll publiken med Jules Sylvains oförglömliga melodiskatt. Min granne, som är 80 plus, blev förtjust i denne estradör. Sångrösten, glimten i ögat, och med pondus att axla sin repertoar - ja, det blev ett foto tillsammans med honom efter föreställningen, på gårdsplanen. Det har hon på köksbänken.
Och nu så var han här igen,,,
Denna gång med en duktig pianist vid sin sida. Sånger, kupletter och anekdoter varvades med artistporträtt av revykungarna Ernst Rolf och Karl Gerhard, varitéartisterna Josephine Baker och Edith Piaf, nationalikonerna Vara Lynn och Noel Coward samt filmstjärnorna Marlene Dietrich och vår egen Zarah Leander. Ett Europa i mellan-o efterkrigstid gestaltades musikaliskt med precision.
Och jag slutar inte att fascineras hur någon kan minnas så mycket text. Min granne, som har dålig hörsel, hörde varenda stavelse. Han kan konsten att artikulera och R:en rullade tidsenligt på tungan. Det blev en afton att minnas. På träbänken, på innergården framför Ernst Rolfs-gården.
Min musiksmak är nog i högsta grad varierande. Mattias Enn är så milsvid från Lady Gaga, Radio Energy och Scorpions. När jag gick i högstadiet bandade jag det senaste från "Lördagsbiten" och spelade in "Rakt över disc" me Clabbe. Det gällde att vara uppdaterad - lyssna det senaste. MTV satt jag och slötittade på och minns ibland mera av musikvideos:arna än av artisterna. Tidningen med artistreportage och glansiga posters var "OKEJ", Gick med i Mr Music och har kvar mina cd-skivor sedan -92, fint uppradade. Vinyl-tiden har däremot förpassats ner till källaren.
Nu för tiden har man intressanta appar i mobilen som tar upp musiksmaken. Men så finns det även en tid bakåt som attraherar mig. En klassikt konsert på Dalhalla säger jag inte nej till, 60 talets schlager-pärlor på samlingsskiva eller en stenkaka med Ulla Billqvist. Ja,ibland tänker jag vilken musik som har överlevt om 50 år och hur musiken låter då. Kommer Justin Bieber att höras i etern, kan den unga generationen sjunga med i någon Gullan Bornemark sång och kommer Abba-museet locka en ström av besökare?
En bekant sa till mig att Mattias Enn kunde väl uppträda på musik-lektioner i skolan. En musikalisk resa i historien och dessutom live. Det kändes rätt sagt. Hans val av genre är nog ganska unik för en 70-talist. Och för jag över det till det här med RETRO i hemmet är det alltid lika roligt att se unga människor våga återupptäcka, ta vara på och förvalta en stil som annars lätt kan förpassas till glömska.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * *
VECKANS LOPPIS
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * *
JOHN BLUND
1959 var året då östtyska televisionen startade sin animerade version av "Sandmännchen/Sandmann". Den slutliga formen på den godmodige figuren med sitt karaktäristiska getskägg kom året därpå. Serien såldes till flera utländska tv-bolag och här i Sverige blev det i den buktalande Lennart Svan som blev bisittare till den försvenskande dockan.
"Halvsju" hette cafe-programmet som var det första av sitt slag när det sändes mellan 1971-73 och vad jag minns,,,minns hur jag satt klistrad framför tv:n och såg John Blund åka upp i rymden i en rolig farkost eller besöka länder långt bort och strö ut sin sömngivande sand så att barnen gnuggade sig i ögonen,,,
Vi kan väl se en snutt och friska upp minnet,va? :)