Gråa dagar. Små snöhögar här och var. Den där grangirlangen kring balkongräcket känns bara så fel. Dax att ta bort den innan grannarna undrar. Det är mars månad och vintern här blev en mild sådan - temperaturrekord har slagits. Växthuseffekten? Tja, den som älskar skidor, pulka och att åka ut med snöskotern har nog inte haft det så trevligt. Den kategorin tillhör jag inte men det känns just nu att det är en tidsfråga att damma av cykeln och pumpa upp däcken.
Någon vintercyklist blev jag tyvärr inte. Jag blir bara mäkta imponerad på dom tappra och sportiga som ger sig ut på vägarna. En annan har glidit runt bra mycket i sina dar. Det var efter det där pladaskfallet för flera herrans år sen när jag sneddade över Lulevägen uppe i Boden och tog ett tramptag för hårt som jag bestämde mig: nej till cykling, vintertid. Och så blev det.
Men oavsett väder så är det desto roligare med loppisar när tillfälle ges. Och här ska Ni få se vad som kommit innanför mina dörrar på det sistone. Lite blandat från Stockholmshelgen, lördagsvända, mitt-i-veckans vända, Tradera och så något som jag skulle hålla mig undan för, nämligen Dalarnas auktionsverk.
Sist det begav sig så blev det en del onödiga prylar som följde med och jag tänkte: nä, nu ska det inte bli mer grisen i säcken - speciellt när man inte har varit på förevisningen.
M;en så kom ett mail om en auktion,,, och jag tittade igenom utbudet,,,
,,,och så det blev ett fat. Oemotståndligt.
Fast det finns sådana populära snyggingar som Negro, Spiral och Pronto så är det ett mönster som har attraherar mig extra mycket när det gäller Ingrid Atterberg; nämligen "Mimosa" som kom under den första hälften av 50-talet.
Det fanns ett mindre glasyrbortfall på baksidan som säkert skrämde iväg vissa intresserade men denna gång så kom jag mig iväg och fick se fatet live och efter den så tyckte jag det inte var så värst - det är ju inte undersidan som är intressant! Och ja, jag vann auktionen så nu ligger min blommiga juvel på rumsbordet.
Det är det största fatet i en större serie så om jag skulle få för mig att samla så har jag något att se fram emot
Mitt bästa fynd i helgen som var blev ljusstaken till höger, en Gunnar Ander.. Det är rätt inne med hans ljusstakar och string-figurer,,, ja, allt som rör Ystad metall. Så när det stod 40 kronor på prislappen så brydde jag mig inte om stearinspåren utan bara log.
Det var den dagen som jag stötte ihop med Porslinsbloggen på PMU i Leksand och tillsammans åkte vidare till Siljansnäs. Och det är blixten som blänker till i ljusstaken, inget "färgbortskav."
Bordsloppisen vid gamla Rusta: jag prutade inte ens - då måste jag verkligen känna mig nöjd! En"serveringspanna" från Karlskrona Porslinsfabrik/UE med Eva Bladhs "Bellis"-dekor. Felfri med de fina små blommorna runt omkring.
Ett annat mönster som man blir glad av är på serveringsfatet från Lidabruk/Rörstrand. "Joker" heter det och stod i hyllan på PMU. Där hittade jag även burken med sin härligt gula plast.
Någonstans hade jag sett den! Jag fingrade på plastmojängen som öppnar och sluter. Javisst ja! Mormors strösocker-förvarare. Så nu vet jag vad den ska användas till!
Här är ett av mina samlingsområden: "exotiska" figuriner och väggbyster från 50/60-talet. Kanske är de mer kitsch men jag tycker de är fina. Däremot finns det inte ens uns utrymme kvar i vardagsrummet. Tur att jag har min Strängnäs-kompis som jag kan fördela till!
Till vänster en väggbyst av Stephan Coneye. Hans keramikverkstad låg i Wien. Ett Tradera-fynd faktiskt.
Till höger en gipsdam på lejonskinn. Känslig madam det här och sån som kräver handbagage.
Hon hittade jag när jag var ute med bloggarna "Orange" och "Gilas Grotta" på en väl guidad loppisvända I Sundbyberg, dagen efter Antikmässan.
Retro-affären vill jag rekommendera faktiskt: "Nostalgirummet" se här. Det är tur att det är ett rejält avstånd till Falun - risken fanns annars att jag skulle bli stamkund där :) Förresten, tyget i bakgrunden hittade jag för en tjuga i Siljansnäs.
Här kommer det lite mer från Dalarnas auktionsbyrå då jag budade även på en partilåda som innehöll 5 olika ting för 275 kr:
En S-märkt bordslampa som får mig att byta ut på nattduksbordet, en lampett med dragsnöre som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med (ja, allt kanske inte passar när man handlar så). Dessertskålarna (en har en annan form) kommer från "Tulavippan"; och visst är det härliga färger som kan förstärka den goda efterrätten?!
Det står Bengt Edenfalk/ Skruf på en etikett och Bengt var konstnärlig ledare där mellan-52 till-78 så kanske tillkom de i slutet av 50-talet? Det blir nog till att komplettera.
Mitt största fynd från Sundbybergs-rundan är faktiskt tomtarna med ljushållare om man ser till det ekonomiska. Det var på en loppis som bla.sålde tallrikar dyrt fast de var obrukbara men så stod dom där på en hylla för 15 kronor styck. På antikmässan gick en del för 200 kr styck,,,
Det hade nog inte den här loppisen en susning om - att så enkla import-märkta tomtar kunde inbringa lite pengar.Tur det, säger jag bara ;)
Påsklöparen och skålen kommer från Loppishallen. Skålen är dansk (BR keramik?) och har en fin glasyr på insidan, som man kan se så här från ovan.
Här kommer två till delar som fanns med i parti-lådan från Dalarnas auktionsverk: dels ett par urtjusiga keramik-ljusstakar från Upsala Ekeby och efter att jag hade visat dom för en facebookgrupp så lutar det åt Göran Anderssons design.
Och sen en liten klassiker; Ingrid Atterbergs "Corso" från 1954. Så nu har jag ett litet set på tre ting - är det då det heter att det är en början på en samling? :)
Nu överraskar jag väl de flesta med att visa en helvit vas med vita ränder men det kan faktiskt vara så att herr Lindberg har ett finger med här. Enligt ett produktblad så framställde Gustavsberg ett antal neutrala föremål för offentliga miljöer men som skulle även kunna passa i hemmet.
Jag tror nog att denna strama utformning blir fin till med kvist grönska.
Jag vet inte riktigt åldern på brödlådan men den känns som en tidigt 70-talare.
De franska besticken blir en nödvändig komplettering. Knivarna fungerar ju finfint att skära med så det är något för den saftiga steken.
Mattallrikarna från Arabia har dekor av Raija Uosikkinen och heter "Ahmet". Denna enkla blåa blomkrans som följer kanten verkar vara högintressant för japaner för det blev många träffar hos dem när jag googlade. Tillverkades mellan 68-73.
Taklampan hittade jag på Borlänges Ta-till-vara för endast 15 kr fast den hade lappen kvar på insidan som visade att designern är Carl Thore. Han hette Sigurd Lindkvist och arbetade på Granhaga i Töreboda. Hans armaturer har blivit lite inne igen efter dom har sina danska kusiner att jämföras med.
Ett gäng av Hertha Bengtssons långkörare för Rörstrand, den slitstarka "Koka" kom redan 1956. Nu ska dessa fortsättas att användas hos en kompis som har delar ur servisen, tänkte jag mig.
Och sen har ni det lilla gröna inslaget, iallafall början på något som slutar på fint utslagna påskliljor, vars blomkruka är en läcker historia från loppisen i Sveasalen i Leksand. En femma kostade krukan från tyska Steuler. .
Som bakgrund har jag använd en längd av ett par gardiner från "Tulavippan"som är troligtvis är en äldre Borås;are. Den där strukturen finns i tyget.
Så här går det när man veckan efter föreläsningen på Antikmässan hamnar uppe vid bordsloppisen i Falun!
Låt mig ta det från början; jag avbröt retro-ronden och slank in när bla, bloggerskan Sara Axtelius (Saax) skulle berätta om sin passion och hennes nya bok om barntextilier från 60/70-talet. Måste medge att det har varit ett helt okänt kapitel för mig - jag som har alltid suktat efter romber och svulstiga blommor. Men med hennes föreläsning i bagaget så fick jag infallet att veckan senare köpa en längd som minsann såg ut som ett landskap,,, spontant.
Jag googlade när jag kom hem om mitt gröna tyg - och jag fick så snart napp! Jag säger bara; "Lycksalighetens ö" och Anna Lena Emdén!
Vill du veta vem hon är så kan du gå in här och där kunde jag inte undvika att se att textilen ritades samma år som jag föddes. Det känns så avlägset fast tyget är så up-to-date! Och vattenkannan (som ska vara knall-orange på bild) passar väl in i grönskan? Ett annat inköp från "Nostalgirummet".
PSss. Vattenkannan och tyget kostade lika mycket - fick ge 20 spänn.
Jag fyllde dessutom på lite av gamla receptböcker! |
Lite malplacerad har den hamnat där, min blivande AGA Prisma från tidigt 60-tal i dörröppningen och ett klart fall för dammtrasan och teakoljan,,,
Tidigt förra fredags morgon så åkte jag in till auktionsverket i Borlänge (oj, vad jag upprepar mig) och krängde den in i bilen tillsammans med med Mimosa-fatet och parti-lådan. Och då säger ni säkert; men har du inte inte nyligen skaffat en gamling som står i hallen? Jo då, men jag kunde ju inte hålla mig för den här modellen måste ju vara en föregångare till plattv:n och så är den hörnanpassad dessutom.
Undra om det skulle gå att få igång den? Bara tanken får mig att sakna det analoga,,,
Ja, till och med att ratta in kanalerna känns som något exklusivt och visst skulle det vara läckert om modellen skulle återuppstå för dagens marknad - en fungerande retro-modell som smälter in i en rätt miljö ;)
**************************************************
Två timmar senare den där fredagen, så ringde det på dörren enligt avtalad tid. En ung reporter och en medföljande ung fotograf stod utanför när jag öppnade.
Och sen rann tiden iväg, påskpynt plockades upp ur lådor, frågor och svar, poserande och skratt och jag kacklade på som en norrlänning aldrig gör vid annan tid. Men om allt går som planerat så kommer min nuna hamna i en veckotidning framöver och när det sker kommer jag att berätta i vilken ;)
LOPPA VIDARE I RETRO-DJUNGELN, GOTT FOLK!